Gelijke behandelings­wetgeving

Discriminatie is ongelijk behandelen en achterstellen van mensen vanwege bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst. In de wet worden de volgende discriminatiegronden uitdrukkelijk genoemd: leeftijd, seksuele gerichtheid, godsdienst of levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, soort arbeidscontract (vast of tijdelijk) en arbeidsduur (fulltime of parttime werk).

 Onderscheid maken op basis van een wettelijke discriminatiegrond is verboden. In het arbeidsrecht moet je rekening houden met antidiscriminatiebepalingen. Dit is met name bij de werving en selectie van sollicitanten, bij de beloning, bij overige arbeidsvoorwaarden en bij de beëindiging van de dienstbetrekking.

De basis is artikel 1 van de Grondwet. Dit is uitgewerkt in verschillende wetten en regelingen:

De ABU heeft in de cao expliciet opgenomen dat de uitzendonderneming iedere vorm van discriminatie afwijst (artikel 5 lid 1).

In de toekomst worden hier mogelijk wetten aan toegevoegd. Hierbij zijn twee wetsvoorstellen van belang:

  1. Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie: Het wetsvoorstel verplicht werkgevers en intermediairs om een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij werving en selectie van werknemers. De Inspectie SZW ziet erop toe dat werkgevers een dergelijke werkwijze hebben. Als die ontbreekt, kan de Inspectie daarvoor een boete opleggen, die vervolgens ook openbaar wordt gemaakt.

    • Een verplichte meldcode bij discriminerende verzoeken kan voor intermediairs een onderdeel worden van dit wetsvoorstel. De concept wetteksten zijn hier gepubliceerd onder ‘concept regeling’ en ‘ontwerp toelichting’

  2. Richtlijnvoorstel beloningstransparantie en handhavingsmechanismen voor gelijke beloning van mannen en vrouwen: In 2021 heeft de Europese Commissie het voorstel voor een Richtlijn ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid gepubliceerd. Het richtlijnvoorstel heeft tot doel om te bewerkstelligen dat het grondrecht op gelijke beloning in de hele Europese Unie wordt gehandhaafd. Dit doel moet worden bereikt o.a. door beloningstransparantie in organisaties in te voeren en handhaving te versterken.